Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli, Nelere Dikkat Edilmeli?
Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli, Nelere Dikkat Edilmeli? İlk defa anne olan kadınların en fazla merak ettiği konu ek gıda için doğru zaman ne zaman sorusu olup çok fazla araştırması yapılmaktadır. Bizde bu yazımızda ek gıda ile ilgili merak edilenleri ele aldık.
Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli, Nelere Dikkat Edilmeli? sorusu için genel olarak farklı yanıtlar almak mümkün olduğundan çok sayıda araştırmalara yapılarak anneler bebekleri için en iyisi oldun isterler. Bebeğin çok daha sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve gelişmesi için yapılan araştırmalar sonrasında düzenli olarak gıda geçişleri yapılması daha doğru olacaktır.
Bebeğin Ek Gıdaya Geçişi
Bebeklerin doğumundan ilk 6 ayına kadar anne sütü ile beslenmesi son derece önemli olmaktadır. Bu dönem içinde bebeğin bütün besin ihtiyacını anne sütü sonuna kadar karşılamaktadır. 6 aydan daha erken ek gıdalara başlanması durumunda bebeğin emme ihtiyacı azaltmasına neden olmasından dolayı anne sütünden yeteri kadar yararlanması mümkün olmayacaktır. Bu durum zaman içinde anne sütünün azalmasına sebep olacak ve bundan dolayı 6 aydan önce kesinlikle ek gıdaya başlanmaması gerekmektedir. Bunların yanı sıra kilo alımı yetersiz olan bebeklerde kesinlikle uzman hekime başvurulması çok doğru bir hareket olmaktadır. Doktor tavsiyesi üzerine 6 aydan önce ek gıdaya başlanılabilir. Başlangıç olarak ek gıdalar anne sütünü tamamlayıcı şekilde başlanır ve zaman içinde ek gıdalar anne sütünün yerini alacaktır.
Ek Gıdalara Başlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
6 aydan sonra ek gıda verme koşulları bulunmaktadır. Bebeğin baş ve boyun kontrolünün sağlayarak el ile göz koordinasyonunun gelişmesi, çiğneme, yutma fonksiyonlarının gelişmesi, oturmaya başlaması ek gıdalara başlanması konusunda zorunlu olan basamaklardır. Bebekler gelişimini sadece 6 ayda tamamladıkları için ek gıdalara başlanılmalıdır. Ek gıdalara başlanırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Ek gıdalar ile birlikte emzirmeye devam edilmeli,
- 1 yaşına kadar bebeğin ek gıdalarını kaynatılmış ve soğutulmuş su ile hazırlanmalı,
- Bütün ek gıdalar biberon yerine kaşık ya da bardak kullanılarak verilmeli,
- İlk defa verilecek olan ek gıdalar bebekken denenmeli,
- Tüm ek gıdalar günlük olarak evde hazırlanmalı,
- Ek gıdalar az oranlarda verilmesi gerekir.