İş ve Okul Hayatında Modanın Önemi Nedir?
İş ve Okul Hayatında Modanın Önemi Nedir? Moda belirli aralıklarda kendini gösteren değişim ve yenilikçi bir olgudur. Moda kavramı yaşantımızın her aralığında kendini göstermektedir.
İş ve Okul Hayatında Modanın Önemi Nedir? Moda kıyafet, ayakkabı, makyaj, saç kesimi, aksesuarlar, ev yaşantısında mobilyalar ile yaşamın devam ettiği her alanda oluşabilmektedir. Modanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da olmaktadır. Bugün trend olan parçalar yarın olmayabilir. İş ve okul hayatında moda geçmişten günümüze kadar farklı aşamalardan geçerek karşımıza çıkmaktadır.
Okul Hayatında Moda
İş yaşantısında ve okul hayatında insanların kendini olduğundan farklı göstermek amacıyla modaya ayak uydurmak zorunda hissetmektedirler. İşverenlerin ve okul otoritesinin belirlediği kıyafetlerin giyilmesi zorunlu olmaktadır. İlk ve ortaokul lise dönemlerinde okulların kendi belirlediği formaları öğrenciler giyerek okula gitmektedirler. Bu dönemde okul forması zorunlu iken saç ve ayakkabı öğrencilerin kendi isteğine bağlı olarak değişmektedir. Ayakkabılar genellikle spor ve marka olurken aksesuarlar sade tercih edilmektedir. Kız öğrenciler de saçlar dağınık olmayan toplu modeller olurken, erkek öğrencilerde ise kısa saç tıraşları gözükmektedir.
Moda evleri okul sektörüne bu yıllarda ekstra bir emek harcamaktadır. Z kuşağı olarak da bilinen bu dönemin öğrencileri cesur ve özgür tavırlarıyla spor kıyafetler tercih etmektedir. Son zamanlarda kız ve erkek öğrenciler arasında kolej ceketi moda olarak karşımıza çıkmaktadır. Rahat kalıplı tişörtler, bol kot pantolonlar, yüksek bel mom jeans deri ve kot ceketler kullanılmaktadır.
İş Hayatında Moda
İş yaşantısında kamu kuruluşlarında erkeklerde takım elbise, düz sade gömlek ve deri kunduralar tercih edilmektedir. Kadınlarda ise kalem etek, kumaş pantolon ve sade bluz ve gömlekler, ayakkabı olarak da düz topuk stiletto ve deri rugan babetler tercih edilmektedir. Kadınlar ve erkekler de iş yaşantısında saçlar her zaman ciddiyeti göstermek amacıyla sade ve toplu olmak zorundadır. Özel sektör ve diğer kuruluşlarda kıyafet zorunluluğu daha serbest olacağı için spor rahat kesimler kullanılmaktadır. Ayakkabı ve aksesuarlar iste çalışılan ortama göre değişmektedir. Örneğin bir halı yıkama fabrikasında çalışan işçiler su geçirmez çizmeler giyerken, bir beden eğitimi öğretmeni spor ayakkabı tercih etmektedir. İnşaat alanlarında çalışan işçiler ve mühendisler aksesuar olarak ve koruyucu olması gerektiği için baret takmak zorundadırlar. Hakim ve savcılar ise mahkeme salonlarında cepken giymek zorundadırlar.