Bebeklerin Başlıca Ağlama Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerin Başlıca Ağlama Nedenleri Nelerdir? Bebeğin ağlaması, ebeveynler için endişe kaynağı olabilir. Bebeklerin neden ağladığının anlaşılması ve doğru yatıştırılması, aile içinde gerginliği önlemek için önemlidir.
Bebeklerin Başlıca Ağlama Nedenleri Nelerdir? Bebek henüz tanınmadığından, ağlama sesi ile gerginleşen ebeveynler bazen tartışma bile yaşayabilirler. Bu nedenle, bebeğin neden ağladığının öğrenilmesi ve onun doğru bir şekilde sakinleştirilmesi gerekmektedir.
Bebeğin ağlaması, doğum anından itibaren ortaya çıkan bir durumdur. Bebekler, doğum sırasında akciğerlerinin açılmasına bağlı olarak ağrı duyduklarından, ilk solunum hareketleriyle ağlar. Pediatri uzmanları, doğum sonrasında bebeklerin ilk kontrollerini yaptıktan hemen sonra bebeği annelerinin göğsüne koyarlar ve ağlama kesilir. Bebekler, doğumdan sonra bir sürü nedenden dolayı ağlayabilir. Anne baba, bebeklerini tanıdıkça bu nedenleri keşfedecektir. Bebek ve anne arasındaki bağın kuvvetlenmesiyle birlikte, hangi tür ağlamanın ne anlama geldiği de anlaşılır hale gelecektir. Peki, Bebekler Neden Ağlar?
Açlık Durumu
Bebekler, açlıklarını ağlayarak ifade edebilirler. Özellikle yenidoğan döneminde, bebeklerin sürekli emzirilmeleri gerekir. Bebekler aç oldukları zaman uyandırılmalı ve süt verilmelidir. Anne ve bebek arasındaki en etkili iletişim yolu emzirme yoludur. Bebekler ilk aylarında midesi küçük olduğu için sindirimi hızlı gerçekleşir ve çabuk acıkır. Bu nedenle, bebekler çabuk acıktıklarını ağlayarak ifade ederler.
Sıcak ve Soğuk Ortamlar
Bebekler, küçük olduğu için üşümeye eğilimli oldukları için, evin sıcaklığının kontrol edilmesi önemlidir. Bebekleri, sıcak ortamlar rahatsız edebilir ve bu durum ağlamalarına neden olabilir. Bebeklerin rahat olması için, evin sıcaklığı 21 ile 24 derece arasında tutulmalıdır.
Evin Havasız Olması
Bebekler, havasız ortamlarda rahatsız olabilir. Soğuk dönemlerde evlerde kalorifer yanmasına bağlı olarak ortamda hava kurur ve azalır. Bu nedenle bebeklerin sağlıkları için ev ortamı sık sık havalandırılmalı ve bebekler sık sık dışarı çıkarılmalıdır. Bu sayede havasız ortamların oluşması önlenecek ve bebekler rahat edecektir.
Gaz Sancısı
Bebekler, 2-3 hafta içinde gaz sancısı yaşayabilirler. Bu süreç, ikinci aylarına kadar devam eder ve sonrasında yavaş yavaş azalır. Bu durum, bebeklerin bağırsaklarının yeni düzene alışmasına bağlıdır. Gaz sancısı için çare yoktur, ama bu geçicidir. Bebeklerin bağırsakları olgunlaştıkça ve sağa-sola hareket etmeye başladıkça, gaz sancısı da azalır. Ağır gaz tabloları olan kolikte, pediatri uzmanının önereceği masajlar, bazı ilaçlar, bol ten teması ve rahatlatıcı müzikler, ağlamaları hafifletmek için kullanılabilir.
Diş Çıkarma
Diş çıkarma dönemi, bazı bebekler için sorunsuz olabilirken, bazıları için sancılı bir süreçtir. Diş çıkarma dönemi, ağlama, huzursuzluk, kusma, ishal ve ağız etrafında döküntüler gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu dönemde pediatri uzmanları, bitkisel jeller vermekte ve bebekleri rahatlatmak için çeşitli önerilerde bulunmaktadır.