Prostat hastaları nelere dikkat etmelidir
Erkeklerde sperm hücrelerinin taşınmasına yarayan sıvıyı üreten üreme bezine prostat denir. Prostat bezi idrar kanalının mesaneye bağlandığı bölümde yer alır. Prostat büyümesi, üreme bezinin hacminin büyümesi anlamına gelmektedir. Genellikle yaşlanmaya bağlı olarak erkeklerde görülür. Bez büyüdükçe, idrar kanalına baskı yaparak ağrı ve rahatsızlık yaratmaktadır.
Prostat hastalığı nasıl tedavi edilir?
Prostat hastalığının ilk evrelerindeki belirtiler eğer rahatsızlık yaratmayacak düzeyde ise prostat tedavisi yöntemlerine bu aşamada başlanmayabilir. Prostatın büyüme gelişimi, idrar yoluna veya mesaneye bir baskı oluşturup oluşturmadığı kontrol edilerek hastalık takibe alınır. Bunların yanında doktor DHT hormonunu kontrol altına almak için ilaç yazabilir, bu ilaçların içinde idrarda zorlanma yaşanmaması için birtakım kas gevşetici ilaçlar verilebilir.
Şayet prostatta büyüme durdurulamaz ve hastanın sağlığını olumsuz yönde etkilemeye başlarsa doktorlar ameliyat seçeneğine de karar verebilirler. Hangi yöntemle cerrahi müdahalenin yapılacağı prostatın büyüme süratine bakılarak tespit edilir. Eğer prostat çok büyümüşse “prostatektomi” denilen ameliyat yöntemi kullanılır.
Prostatlılar Nelere Dikkat Etmelidirler.
- Prostat hastaları için en önemli faktör rahat ve düzenli olarak idrara çıkmaktır. Gün içinde sık sık idrara çıkmaya çalışın. Prostat hastalarına tuvalet ihtiyaçları olmasa da günde en az 4 kez idrara çıkmaları tavsiye edilmektedir.
- Alkol ve kafein içeren içecekler prostatın büyümesine sebep olur. Bu yüzden alkol ve kahve tüketimini azaltmaya çalışmalısınız.
- Bir seferde çok fazla sıvı tüketmek Prostat hastalarına tavsiye edilmez. İçtiklerinizin miktarını düşürün.