DİŞ AĞRISINA ÇÖZÜMLER
Diş ağrısı, diş minesinin aşınması, dişin çürümesi, diş etinin iltihaplanması gibi bunlara benzer sebeplerden kaynaklanır. Dişin kaybedilmemesi için en kısa zamanda hekime başvurulması gereklidir. Fakat hekime ulaşana kadar ağrıyı azaltmak için geçici de olsa çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Evde kısa sürede uygulayacağımız bu yöntemleri sıralarsak;
-Akla ilk gelenlerden birisi diş fırçalamaktır. Fırçalayarak çürüğe sıkışmış ve ağrıya neden olan besinler temizlenir ve ağrının azalmasına yardımcı olunur. Diş ipi kullanımı da dişler arasına sıkışmış yiyecekleri çıkartarak ağrının azaltılmasında faydalıdır.
-Sirkeli su ve tuzlu su ile gargara diş ağrılarını kısmen uyuşturarak rahatlama sağlar. Dişi temizlemesinin yanında şişliği de azaltır.
-Karanfil yağı veya kuru karanfil diş ağrılarını azaltmada çok etkilidir. Hatta karanfil bir çok diş macunu içeriğinde de kullanılır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilir bu şekilde ağrıyan bölgeyi uyuşturarak ağrıyı önemli ölçüde azaltır.
-Ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı diş ağrılarında başvurulan tıbbi yöntemlerdendir. Ağrı kesici o anki ağrı hissini azaltır. Ama diş iltihaplandıysa, apse yaptıysa mutlaka antibiyotik alınmalıdır. İltihap kurutulmadan doktor da müdahale edemeyecektir.
– Defne yaprağı ve sirke kaynatılarak gargara yapılması bir diğer yöntemlerdendir. Yine bir diğer gargara yöntemi ise kaynar suya koyulan bir tatlı kaşığı ada çayının 20 dakika kadar demlenip gargara yapılmasıdır.
-Buz uygulaması, ağrıyan diş bölgesine buz ile soğuk kompres uygulaması geçici olarak ağrı hissini hafifletir.
-Sarımsak çürük diş üzerinde bekletilirse bakterilere etki eder ve diş ağrısını hafifletir.
-Çörek otu bilinen yöntemlerdendir fakat uyuşturma özelliği yoktur. Bunun yerine, düzenli kullanıldığında ağrıya neden olan etkenlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
– Maydanozun ezilerek ağrıyan dişe sürülmesi ağrıyı hafifletir.
-Buğday çimi suyu da diş etleri ve dişlerdeki enfeksiyonlardan koruyan doğal bir antibiyotiktik olup ağızda bakterilerin artmasını engeller ve diş ağrısını azaltır.
-Karabiber güçlü bir antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri olan doğal bir antibiyotik olup diş ağrısının azalmasında etkili bir baharattır.
-Zerdeçal antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde ağrı giderme gücüne sahip olan bir bitkidir. Zerdeçal su ile karıştırılır ve hamur haline getirilir. Sonrasında ağrıyan dişin üzerine uygulanır.