Sağlık

Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmalı

Rutinde Yapılması Gerekli Olanlar

Sağlıklı bir yaşam için, kontroller ve erken teşhis çok önemlidir.Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı ve yapılan kontrollerde elde edilen sonuçların neyi gösterdiği merak edilen bir konudur.

Yapılan Tetkiklerde Ne Aranır

Yapılan sağlık kontrollerinde, ilk olarak kan ve idrar testleri yapılır. Kan testlerinin sonucuna göre, bağışıklık sisteminin durumu, hormonal denge, enfeksiyon olup olmadığı ve birçok hastalığın varlığı tespit edilebilir. Kan testinin yapıldıktan sonra ise herhangi bir hastalık belirtisi varsa, daha kapsamlı bir araştırma yapılabilir. Örneğin kandaki glikoz oranlarına bakılarak gerekli görüldüğü durumlarda, diyabet tetkikleri yapılabilir.

Kan testleri ile birlikte yapılan idrar tahlilleri ile böbrek problemleri, enfeksiyon varlığı hatta mesane kanseri ve siroza kadar pek çok hastalığın bulguları tetkik edilebilir.

Bu tetkiklerin yanı sıra yapılacak ultrasonografi tetkikleri ve genel muayene ile iç organların ve özellikle kadınlarda rahmin genel durumu, görülebilir.

Rutinde Yapılması Gerekli Olanlar

En Sık Görülen Genetik Hastalıklar

En sık ve yaygın olarak görülen hastalık, diyabettir. Erken yaşlarda çeşitli kontroller yapılarak ve insülin direnci takip edilerek, şeker hastalığına yakalanma riski, ortadan kalkabilmektedir. En çok görülen diğer genetik eğilimli hastalıklar, kalp ve damar hastalıkları ile tansiyondur. Bu hastalıkların da erken teşhisi, hastalığın ilerlemesini ve vücutta daha büyük hasarlara sebep olmasını önleyecektir.

            Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı sorusunun cevabı, kontrollerin erken yaşlardan itibaren en az yılda bir kez yapılması gerekir, şeklinde olacaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu