Bebek Tuzlaması Nedir, Ölüm Getiren Gelenek
Bebek Tuzlaması Nedir, Ölüm Getiren Gelenek! Toplumda bir bebek yeni doğduğunda yapılan geleneksel uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalardan biri de bebek tuzlaması geleneğidir.
Bebek Tuzlaması Nedir, Ölüm Getiren Gelenek! Bebek tuzlaması bebeklerin yetişkinliklerinde ter kokmamaları amacıyla yapılmaktadır. Çok yaygın bir uygulama olarak toplumda yer almaktadır. Bu geleneksel uygulama daha çok ülkemizin Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Güneyinde yaygındır. Ancak uzmanlar bu tuzlama uygulamasının çok zararlı olduğunu vurgulamaktadır.
Yeni doğan bebeklerin en hassas dönemi ilk 28 gündür. Çok eski çağlardan itibaren bu ilk 28 günde ölüm ya da kalıcı hasarlar oluşmaması için birçok yöntem uygulamışlardır. Çünkü ölüm oranı diğer yaş gruplarına kıyasla en çok il 28 günde görülmektedir. Ülkemizde en çok yapılan uygulama olarak tuzla ovma ya da tuzlu suyla yıkama yöntemi görülmektedir. Kimi bölgelerde kırkında, kimi bölgelerde ise ilk günde yapılmaktadır. Tuz toplumda sağlık ve bereket simgesi olarak görülmektedir. Tuzla yıkanan bebeğin ter kokmayacağına, teninin açık olacağına ve hasta olmayacağına inanılır. Bu gibi faydalar kulaktan dolma ve gerçek olmayan bilgilerdir.
Uzmanlar tuzun cildi tahriş ederek yara yapacağını ve mikrop birikeceğini vurgulamaktadır. Üstelik deri tarafından emilen tuz kana karışarak kandaki tuz oranını arttırır. Kandaki tuz oranı artması ise bebeğe su kaybettireceği için dehidrasyona sebep olur. Dehidrasyon böbrek hastalığı ve ölüm riski taşır. Yani bu geleneksel yaklaşımların bebeğe faydası değil zararı dokunmaktadır.
Bebekler Nasıl Tuzlanır?
Bu uygulamada iki farklı yol vardır. İlkinde bir kovanın yarısı kadar kaynatılmış su içerisine bir yemek kaşığı kadar tuz atılır. Eriyince ve ılıyınca bu sudan parça parça alınarak bebeğin vücuduna sürülür. Kalan su ise boyundan aşağısına dökülerek uygulama tamamlanır. Diğer yolda ise eritmeden direk olarak bebeğin vücuduna tuz sürülür. Çok vakit kaybetmeden durulanır. Ancak iki yöntemde de tuz bebeğin hassas cildini tahriş eder. Özellikle ikinci yöntem çok daha zararlıdır. Bebeğin cildinde yaralar açılarak mikrop kapabilir. Bu yüzden doktorların tavsiyelerine uyularak bebek sağlığına dikkat edilmelidir. Bilimsel kanıtı olmayan bu geleneksel uygulama ve benzerlerine kulak asmadan ilerlemek bebek için en iyisidir.