Gebelik

Sezaryen Doğum Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Sezaryen Doğum Gerektiren Durumlar Nelerdir? Sezaryen ameliyatı, çeşitli nedenlerden dolayı normal yolla doğum yapamayan anne adaylarına sunmaktadır. Anne ve bebek sağlığını korumak için alternatif yöntemdir.

Sezaryen Doğum Gerektiren Durumlar Nelerdir? Sezaryen ameliyatı kararlaştırılan kişiler bir gece öncesinden bir şey yememeye dikkat etmelidir. Doktor takibi ve hasta isteğine göre anestezi yöntemi seçilmelidir. Ameliyatta genel anestezi ve lokal anestezi olmak üzere iki farklı yöntem sunulmaktadır. Hasta hazırlandıktan sonra karın üzerinden 7 kat kesi yapılarak ameliyata başlanmaktadır. Keseye ulaştığında patlatılarak bebek alınmaktadır. Bebek kordonu kesildikten sonra bebek temizlenmektedir. Ardından plasenta alınarak ilaçlarla rahim içi temizliği sağlanmaktadır. Genel tetkikler kontrol edilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Sezaryen gerektiren durumlar anne ve bebek sağlığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal doğum sırasında yaşanan sorunlara bağlı olarak sezaryen doğuma direk geçilebilmektedir. Tıbbi gerektiren bu durumları sıralı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeğe Bağlı Sezaryen Gerektiren Durumlar

Bebeğe bağlı sezaryen gerektiren durumlar doktor tarafından önceden belirlenmektedir. Bu durumların başında bebeğin doğum yoluna giriş şekline bakılmaktadır. Normal (vajinal) doğum yapılabilmesi için bebeğin başı ön şekilde gelmesi gerekmektedir. Ayak, kol veya makat bölgesi önde gelirse aniden sezaryen doğuma geçilmesi gerekebilmektedir. İkiz bebeklerde bazı tetkikler uygulanmaktadır. Herhangi bir sorun karşılaşmadığında normal doğum yapılabilmektedir. Ama çoğunlukla ikiz ve çoğul hamileliklerde diğer yolla doğum gerçekleşmektedir.

Hamilelik süreci boyunca anne adaylarında kilo takibi yapılmaktadır. Bu süre boyunca 11 ila 13 kilo arasındaki hamilelikler normal olarak kabul edilmektedir. Bebek yaklaşık olarak 3 ila 3,7 kilo arasında doğmaktadır. Bebeğin kafa yarıçapı, boyu ve kilosu doğum çeşidi belirlemede büyük önem taşımaktadır. İri bebek durumda genellikle bebekler 4 kilodan fazla olmaktadır. Bu durumda normal doğum gerçekleşememektedir. Doğum ağrıları başlamadan önce tespit edilen Fetal distres durumlarından dolayı sezaryen doğum yapılmaktadır.

Anneye Bağlı Sezaryen Gerektiren Durumlar

Anneye bağlı sezaryen gerektiren durumlar araştırmak için annenin hastalık geçmişine bakılmaktadır. Normal doğum sırasında genital bölgedeki rahatsızlardan kaynaklı çocuklar hastalık geçirebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde göz enfeksiyonları yaşanmaması için bazı hastalıklar araştırılmaktadır. Genital bölgede heroes simplex enfeksiyonu, Kondilom enfeksiyonu, aktif uçuk araştırılması gerekmektedir. Ayrıca annenin sistemik hastalıkların olması sezaryen doğum düşüncesini güçlendirmektedir.

Daha önceden rahim ile ilgili ameliyat geçiren hastalarda normal doğum önerilmemektedir. Ayrıca annenin anatomik yapısına bakılmaktadır. Kalça kemiklerinin dar olması normal doğumda sıkıntılara yol açabilmektedir. Pelvik kemiğinin kırık olması, pelvik bölgesinde deforme olması, genetik olarak kalça çıkığı normal doğumda sorun çıkarmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu